BME | VIK | Telefonkönyv | Oldaltérkép | HU | EN

Elhunyt Póka Gyula

2024. április 22.

Búcsúzunk!

Póka Gyula fekete kerettel

Fájó szívvel tudatjuk, hogy a Villamos Energetika Tanszék 56 éven keresztül aktív óraadó oktatója, Póka Gyula 94 éves korában 2024.04.01-én, Húsvéthétfőn elhunyt.

Póka Gyula rubindiplomás okl. villamosmérnök. Első munkahelye egyetemünk Fizikai Intézete volt, ahol demonstrátorként dolgozott. 1951-ben a villamosmérnöki oklevél megszerzése után először a VEIKI elődjénél, a Villamosítási Kutatási Bizottságnál dolgozott, majd a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Villamos gépek Tanszékén lett tanársegéd. Az oktatás mellett több tudományos és gyakorlati munkában vett részt, részben a diósgyőri üzemekben.
1955-től 1984-ig az Erőmű Trösztnél, majd jogutódjánál, a Magyar Villamos Művek Trösztnél volt alkalmazásban. 1978 júliusától 1982 júniusáig Irakban dolgozott, mint szakértő a State Organisation of Electricity cég Directorate General of Major Electrical Projects főosztályán.
1982-84-ig az MVM-OVRAM-nál, majd 1984-től az OVIT-nál műszaki-gazdasági tanácsadó. 1990. május 25-én vonult nyugdíjba. Nyugdíjas éveiben a Protecta Elektronikai Kft-nél dolgozott, mint szakértő.

Főállású munkája mellett 1960-tól a Budapesti Műszaki Egyetem Villamos Művek Tanszékén, majd jogutódjánál, a Villamos Energetika Tanszéken volt oktató 2016 decemberéig Védelmek és automatikák témakörben. A Tanszéken töltött 56 év során mind emberi, mind szakmai oldalról sokat tanulhattak tőle a hallgatók, kollégák generációi. Végtelen türelemmel, precizitással és szakmai alázattal végezte munkáját. Az évtizedek alatt számos mérnökgeneráció tanulhatott tőle. Hazai és nemzetközi szinten is meghatározó alakja volt a védelmes szakmának.

Mérnöki és oktatói munkája jelentősen hozzájárult a védelmes szakma építéséhez, fejlesztéséhez, a villamosenergia-rendszer megbízható működtetéséhez. Tanítványaiként büszkék lehetünk, hogy Tőle tanulhattunk.

Megszületésünk és távozásunk napjai szabják ki az életünk időtartamát, amellyel gazdálkodhatunk. Gyuszi több, mint kilenc évtizeden át jól gazdálkodott a lehetőséggel, mind emberileg, mind szakmailag.

Mérnökgenerációk őrzik emlékét! Nyugodjon békében!

 

Ladányi József

tanszékvezető

2024.04.22.